Kettős ünnep PAUL LENDVAI-val

Ünnepeljük a születésnapját. A kereket, a kilencvenediket!
És bemutatjuk a legújabb könyvét. A Törékeny Európát.
Ungváry Rudolf közreműködésével...

könyvbemutató


Hosszú életem során sikeres, megosztó és bukott politikusokkal, kiváló tudósokkal, befolyásos publicistákkal és nagy művészekkel találkozhattam. Ezekre az izgalmas találkozásokra visszatekintve alkalmam nyílik rá, hogy a legkülönfélébb témák széles spektrumával foglalkozhassam ebben a könyvben, mégpedig úgy – hogyan is lehetne másképp -, hogy személyes élményeimre támaszkodom. Olyan kérdések és események is olvashatók e kötetben, amelyek mind a mai napig kielégítő válaszra, magyarázatra várnak. A személyiség szerepe a politikában, illetve az erős, a lehetőségek határait feszegető és radikálisan új politikát hirdető vezetők iránti vágy az egyik legfontosabb motívum a reflexiók között. Mert az „erős ember” mítosza és vágya különös hangsúlyt kap az autoriter és totalitárius rendszerekben – nem ritkán katasztrofális következményekkel. (…) E könyvvel az a célom, hogy előítéletektől mentesen idézzem fel az érdeklődő olvasó számára a tapasztalatokat és az izgalmas találkozásokat ezekkel a lebilincselő személyiségekkel. Meglehet, egyik-másik történetem valamilyen okból nem tetszik majd a kritikus olvasóknak. Azt azonban erősen remélem, hogy senkit sem fogok untatni.”

Paul Lendvai 1929-ben született Budapesten, 1957 óta Bécsben él. Az Europäische Rundschau negyedévenként megjelenő folyóirat főszerkesztője, az ORF Europastudio című műsorának vezetője, a Der Standard kolumnistája. Korábban a Financial Times bécsi tudósítója, az ORF Kelet-Európai Szerkesztőségének főszerkesztője, a Radio Österreich International intendánsa volt. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között a Nagy Arany Érdeméremmel az Osztrák Köztársaság szolgálatáért, valamint az Osztrák Állami Díjjal kulturális publicisztikai tevékenységéért. Orbán Viktorról szóló életrajzi könyvéért 2018 decemberében elnyerte az European Book Prize-t.

Részlet a műből:

30 evvel a hidegháború vége és a keleti tömb összeomlása után olyan drámai eltolódásokat élünk át a globális erőviszonyok között, és olyan erejű változások mennek végbe a legfontosabb országokban, hogy a politológusok és a publicisták egyre gyakrabban a liberális demokrácia korszakának visszavonhatatlan végéről beszélnek, és világvége-hangulatot vizionálnak. Nem váltak be a remények, hogy a nyugati típusú demokrácia biztosítja a növekvő jólétet és a tartós békét, és hogy vonzó alternatívává válik az egész világon. Az EU által szimbolizált egyesülési folyamat, legyőzése annak a megosztottságnak, amit a barna es a vörös diktatúrák okoztak Európában, példátlan kihívásnak bizonyult, főleg a politikai osztálynak Keleten és Nyugaton egyaránt.”