Hajdú D. András - Szemünk fénye c. kiállításának megnyitója

A megnyitó időpontja:

2015. szeptember 16. 17:30


Hajdú D. András

SZEMÜK FÉNYE

című kiállításának megnyitójára

2015. szeptember 16., szerda 17.30 óra

A kiállítást

DOBRAY SAROLTA,

a Nők Lapja újságírója nyitja meg

Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Sokaknak ez az egyetlen esélye arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében. Márpedig a betegek döntő többsége egyszerű szürkehályogban szenved. Az egyenlítői nap ereje és a szűrés hiánya miatt ez a régió különösen érintett a hályogos megbetegedésekben, pedig ez a szembetegség 15 perces egyszerű rutinműtéttel kezelhető volna.

„Számomra ez a fotózás egy nagy ugrás volt az ismeretlenbe, ahol rengeteget tanultam az önzetlenségről, az elhivatottságról és emberségről.

Dr. Hardi Richárd személyében egy olyan embert ismertem meg, amire nem is számítottam az utazásom előtt, megtanította nekem, hogy mit jelent a valódi misszió, amikor egy ember az életét teszi rá egy jó ügyre kompromisszumok nélkül.” (Hajdú D. András)

A sorozat két hónap alatt, 2015. március és május között készült el.