Könyvbemutató

Podhorányi Zsolt Dámák a kastélyban - Nők és kastélyok a dualizmus korától Magyarországon
c. könyvének bemutatója


A kötetet Korhecz Imola előadóművész mutatja be a szerző közreműködésével.

Moderátor: László Ágnes

Főrangú hölgyek sorsát követi nyomon a könyvünk, remélve, hogy a kastélyok női lakóinak portréja megérteti velünk, milyen különleges helyzetben voltak az elit hölgytagjai mielőtt teljes egyenrangúságukat ki nem vívták a társadalomban.

Olyan híres dámákat veszünk sorra, akiknek élete meghatározta a kort, pályájuk jól dokumentálható, és különleges egyéniségük lámpásként világította be környezetüket. Sorsuk mintákat adott sógornőiknek és unokahúgaiknak, barátnőiknek és ismerőseiknek, sőt a közrendűeknek, a polgári vagy paraszti sorban élőknek is.

Könyvünk forrásai, a naplók, az emlékiratok a levelezés, illetve a korabeli újságcikkek, lehetőséget adnak kötetünk szereplőinek, hogy „maguk is megszólaljanak” a róluk szóló fejezetekben.

Podhorányi Zsolt könyvszerkesztő és rendező. Kutatóként és íróként leginkább a magyar birtokos nemesség huszadik századi jogfosztása és egzisztenciális tönkre tétele foglalkoztatja. A Mesélő kastélyok című könyvsorozatában épített örökségünk legjelentékenyebb emlékei médiumként idézik meg egykori tulajdonosaikat, a szalonok fényárnyékos történelmét. Könyveit maga fényképezi és tervezi. Rendezőként művelődéstörténeti magazinok és tévéjátékok fűződnek a nevéhez.

A szerző a bemutató után dedikálja a könyvét, amely a helyszínen kedvezményesen vásárolható meg.