A 21. Század Társaság novemberi összejövetele

Dr. Tóth Zoltán: Az Európai Parlament képviselőinek választása – 2019. május 23-26.


Az Európai Parlament képviselőit tagállamonként választják, döntően azonos módon: listás, arányos választási rendszerben.
A Brexit után csökken a parlament összlétszáma. A 701 képviselői helyből a magyarországi szavazatok alapján 21 helyet osztanak el. A választáson csak pártok indulhatnak, és a képviselői hely betöltéséhez az összes szavazat 5 %-át kell elérni.
Sok vagy kevés az 5 %? Jogilag egyszerű a kérdés megválaszolása, de a magyar választási eljárási szabályok alapján könnyen lehetséges, hogy egyetlen magyar párt szerzi meg mind a 21 mandátumot. Folyamatban van egy olyan magyar törvény elfogadása, amely lehetővé tenné, hogy magyarországi lakóhellyel nem rendlkező magyar állampolgárok (Ukrajna, Szerbia) is szavazhassanak a 21 mandátum pártok közötti megosztására. A módosításhoz az unió egyetértése is szükséges. Jelenleg még nincs uniós visszhangja a magyar kormány tervének. Milyenek lesznek a pártcsaládok (frakciók) a választás összeurópai eredménye alapján? Lesz-e determináló hatása a május 26-ai magyarországi választás eredményének az 2019. októberében sorra kerülő önkormányzati választásokra?
A kérdésekre adott válaszok nem jogi kérdések, át kell lépni a jogpozitivista vizsgálódás keretein, a politológia, a közvéleménykutatás vagy a madárjóslás síkosabb terepére.