Magyar utazók - Németh György

Magyar utazók


A Világjáró sorozat következő állomása: Jordánia - Jeruzsálem

Az egyórás film első állomása Jordánia modern fővárosa Amman, melynek történelmi óváros része hamisítatlan keleti hangulatot áraszt.
A köves, kopár, dombos hegyvidék mentén található Jerash, a világ legépebben megmaradt római kori romvárosa. Innen 20 km-re van Jordánia legszentebb helye: a Nebo-hegy. Az Ószövetségből vett idézet szerint Isten e helyről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét.
A magasba szökkenő fekete sziklacsúcsok között húzódik meg az útikönyvek címlapjáról jól ismert város, Petra képe, melyet egy észak-
arab törzs, a Nabateusok alapítottak Krisztus előtt 170 körül. Majd a Királyok Útján közelítjük meg a világ legérdekesebb sivatagát,
a Vörös-sivatagot, melynek hegyeit és bemélyedéseit árnyékok satírozzák sötétebbre, míg kiálló részei magukba fogadják a nap aranyló sugarait. Ezt követően a Jordán-folyó völgyében haladunk tovább, miközben 420 métert süllyedünk a tengerszint alá, hogy elérjük a Holt-tengert.

A film második felében Ciszjordánián keresztül érkezünk meg Jeruzsálembe, amely három világvallás: a zsidó, a keresztény és az iszlám találkozópontja. Napjainkban a történelmi örökség nyomasztó teherként nehezedik Jeruzsálemre, ahol mindennaposak a vallási és politikai zavargások. Megrendítő élményt nyújt felkeresni a vallási hagyományként vagy történelmi tényként ismert események évezredes színhelyeit. Így meglátogatjuk a Dominus Flevit "Az Úr sírt kápolnát", a Gecsemáné-kertet, a Nemzetek templomát, majd végigsétálunk az "Ősi fájdalmak útján", a Via Dolorosán, egészen a "Szent Sír Bazilikáig". Innen tovább haladunk a "Siratófalhoz", amely a zsidók számára a földkerekség legszentebb helye. Befejezésül ellátogatunk a városon belüli városba, Betlehembe, ahol az "Alázat kapujánlépünk be a Születés Templomába".    

A filmet a már megszokott rövid zenés bevezető előzi meg.

Minden érdeklődőt szeretettel vár: Németh György