Világjáró sorozat Németh Györggyel

Libanon


Úticél: LIBANON!

Libanon - kicsi, de felettébb érdekes ország, mely az ókori Fönícia területén fekszik. Területe megközelítőleg 7-szer kisebb hazánkénál, hossza csupán 200 km, így részletes megismerése nem igényel sok időt.

A történelem nyomai minden sarkon megtalálhatók. Az őskortól napjainkig a föniciai, a görög, a római, a bizánci, az arab, a keresztes háborúk, a mameluk, a török és a francia kultúrák nyomait műemlékek formájában csodálhatjuk meg. Libanon népességének etnikai megoszlása még ennél is színesebb. Azonban a 17 felekezetből álló vallási megosztottság súlyos társadalmi konfliktushoz vezetett. Az évszázados sérelmek, a gazdasági világválság és a felek mögött felsorakozó külföldi szervezetek még napjainkban is robbanásig feszült helyzetet eredményeznek, amihez csak egy szikra hiányzik, hogy kitörjön egy újabb polgárháború.

Az egyórás filmben láthatjuk Beirut modern arcát. A sokáig "Közel-Kelet Párizsának" nevezett főváros a mai napig viseli a súlyos polgárháború nyomait. Kirándulást teszünk a föníciai kikötővárosba, Byblosba, és ellátogatunk a Bekaa-síkság egyik kiszögellésén, 1170 méter magasságban fekvő Baalbekbe.  Itt található az ókori világ legcsodálatosabb temploma. Noha a kultúrák egymást váltották, ez a szent hely mindvégig megőrizte varázslatos hangulatát.

Libanon kiemelt kockázati régió, a fegyveres összecsapások, a katonai akciók és a terrorista merényletek miatt a Konzuli Szolgálat fokozott óvatosságra inti az oda látogatót. De a természet adta szépségek és a történelmi műemlékek látványa néha megéri, hogy vállaljuk a kockázatot.

A vetítést most is rövid bevezető és gitárzene előzi meg. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!