Európa végvárai - Szicília és Málta

Szicília, Málta


Napfény és tengerpart, égig érő hegyek, füstölgő vulkánkúpok, citromfák, maffia, testes borok. Ez észak és dél történelmi-kulturális találkozópontja: Szicília. A Földközi-tenger legnagyobb szigete közvetlen közelében fekszik a parányi Málta. Azt mondják, nincs még két olyan hely a világon, ahol a történelmi emlékek olyan sűrűn helyezkednek el, mint itt, e fontos kereskedelmi hajóutak mentén. Ez is magyarázat a régi gazdagságra, amiért olyan sokan próbálkoztak a szigetek meghódításával. Az egyórás filmben képet kaphatunk a viharos évszázadok történelmi hagyatékairól. Találkozhatunk a szigetek lakóival, akik nagyrészt a hódítók leszármazottai (görögök, rómaiak, arabok, spanyolok stb.). Megcsodálhatjuk a szicíliai barokk kisvárosokat, melyekhez a hátteret a békésen pipáló Etna látványa adja, csakúgy, mint Málta stratégiai fontosságú kikötőjét, Vallettát, amiért évszázadokon át sok nagyhatalom harcolt. A szigetek építészetén és kultúráján mindegyik hódító rajta hagyta nyomát. Így aztán a kulturális körutazások kedvelői igazi csemegére számíthatnak. A film élményét egy rövid zenés bevezető teszi még színesebbé!

A film készítőjéről

Németh György: Eredeti végzettsége okleveles villamosmérnök. Szakmai karrierje az Egyesült Izzóban, (General Electric) kezdődött. A rendszerváltást követően több multi cég ügyvezető igazgatójaként dolgozott. Szenvedélyes utazóként ragadja meg a különleges élmények pillanatait.
Eddig 50 útifilmet készített. De életének elválaszthatatlan része a zene és nagy szerelme a gitár. A zenei kalandozásait néhány CD elkészítése is bizonyítja.