ÁMINOLLAH - Szulejmán magyar leszármazottjának igaz története

Szerzők: Illés Sarolta, Dr. Kazanlár Emil

Kiadó: Szilvia és Társa Kft. - Zimber Könyvek


Különös, igaz történet egy érdekes polihisztorról, a világ egyik leghitelesebb és legelismertebb jövendőmondójáról, akinek apai ősei között ott vannak a török szultánok – egészen I. Szulejmánig –, Dzsingisz kán, egy Árpád-házi hercegnő, valamint a törökországi óluk, akik ma is beszélik a magyar nyelvet. Iránban született és tanult, ma is jó barátja egykori iskolatársa, Christian Pahlavi, az utolsó sah unokaöccse. Tizenhét esztendősen megalapította az Iráni Állami Bábszínházat, és a tévében közvetített esti meséivel a gyerekek kedvence, országosan ismert tévésztár lett. Már ekkor beszélt perzsául, magyarul, örményül és franciául, ma kilenc nyelven tud. E népszerűséget és Iránt maga mögött hagyva, huszonhárom évesen költözött édesanyja szülőhazájába, Magyarországra. Itt folytatta tanulmányait, a filozófiai tudomány doktora, a Teheráni Képzőművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára, festőművész lett. Magyarra fordította és népszerűsítette a perzsa irodalmat, személyesen is kapcsolatban állt perzsa művészekkel.   

Világhírűvé azonban az általa festett Tarot-kártyával vált, amin az egyiptomi, perzsa és hindu figurák mellett megjelent a magyar történelem és irodalom: Szent István, Csaba királyfi, Szent Margit, Emese, Toldi és Ferenc József. Az 1994-ben Svájcban kiadott Kazanlár Tarot világszerte keresett és megbecsült, művészi értéket felmutató jóskártya, Áminollah pedig a világ egyik legnépszerűbb jövendőmondója.

A könyv lapjain különleges és eseményekben, tapasztalatokban gazdag élete, sokszínű, érdekes egyénisége elevenedik meg a róla mesélő szerző, a saját szavai, vallomásai és fényképei által.